Verslag 16e en 17e race Assen (NL)

Assen, 03 oktober 2016

QRacing56 ook bij slot in Assen op het podium, P5 kampioenschap

QRacing56 heeft in het weekend van 01 en 02 oktober het Moriwaki-seizoen in stijl afgesloten met opnieuw een podiumplaats. Coureur Quentin Koers pakte op het TT Circuit Assen de derde plaats in Race 1. In Race 2 finishte hij als vijfde. Op die plek is de Assenaar ook geëindigd in het kampioenschap.

De laatste wedstrijden van de Moriwaki Cup, die na zes jaar ophoudt te bestaan, werden in Assen verreden in het bijprogramma van de Britse Superbikes. De omstandigheden waren niet eenvoudig, met wisselvallig herfstweer en betrekkelijk lage temperaturen. Dit maakte de beslissing in het kampioenschap, een strijd tussen Meikon Kawakami (Brazilië) en Peetu Paavilainen (Finland), extra spannend.

TRAININGEN + KWALIFICATIE
Quentin begon de seizoensafsluiter op vrijdag met een vierde tijd in de vrije trainingen. Ook in de kwalificatie later op de dag eindigde hij op P4. Quentin was bezig met het veiligstellen van een plek op de voorste startrij, maar verloor de controle over de motor bij het aanremmen voor Mandeveen. Hij stond op dat moment derde in de tussenstand. Quentin bleef ongedeerd, maar de motor had wel de nodige schade.

RACE 1
Race 1 stond zaterdag aan het einde van de middag op het programma. De start werd enkele minuten uitgesteld omdat het was gaan regenen, waardoor iedereen moest wisselen van slicks naar regenbanden. Bij het startschot waren de hemelsluizen weer gesloten, maar de baan was nog nat. Vooral in het eerste deel van de baan bleek het nog verraderlijk glad. Quentin was op zijn hoede en mede hierdoor wisten de twee koplopers, Jeffrey Buis en Loran Faber, te ontsnappen. Gaandeweg ontstond er echter een droog spoor. Quentin zette in de slotfase aan en wist af te rekenen met titelkandidaten Kawakami en Paavilainen. Hij pakte zo de derde plek, achter winnaar Buis en nummer twee Faber.

RACE 2
De regen bleef weg bij de tweede manche op zondagochtend. Quentin kwam tijdens de start niet goed weg en zat in de eerste bocht klem tussen twee rijders. Hij sloot aan als zevende, maar bemoeide zich al gauw met de strijd voor P5. Deze plek was in handen van Ruben Doorakkers, die in het begin flink partij bood. Quentin won deze strijd. De vier rijders voor hem bleken vervolgens te ver weg om aan te kunnen sluiten. De laatste ronden waren hierdoor vrij eenzaam voor Quentin, die zijn Moriwaki als vijfde over de eindstreep stuurde. De winst ging naar Paavilainen, voor Buis en Kawakami.

KAMPIOENSCHAP
Kawakami stelde in Assen de Moriwaki-titel veilig. De Braziliaan verzamelde dit jaar in totaal 321 punten. Paavilainen (302) is als tweede geëindigd, voor Buis (296) en de Duitser Paul Fröde (195). Met 188 punten is Quentin de vijfde man in de eindstand.

QUENTIN KOERS
“Mijn doel was om voor eigen publiek op het podium te komen. Dat is in Race 1 gelukt, helaas niet in Race 2. Dit is toch een mooi einde van het seizoen. Na mijn beenbreuk in maart ging het erg goed, met minimaal een podiumplaats per raceweekend. Brands Hatch was ons hoogtepunt. Daar reden we drie races, waarvan ik race 1 won en de andere twee races als derde finishte. Ook reed ik er een nieuw baanrecord wat natuurlijk gaaf is! Als coureur heb ik dit jaar veel progressie geboekt. Ik ben sterker geworden, heb meer ervaring gekregen en rijd tactisch slimmer. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder mijn geweldige team en sponsoren. Ik ben jullie erg dankbaar voor alle steun!”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56)
“De manier waarop Quentin na zijn beenbreuk is teruggekomen, is geweldig. Hij heeft lef getoond en vond al gauw weer zijn snelheid terug. De races in Assen tijdens de BSB vormen een mooi slotakkoord. Wederom pakte Quentin een podiumplaats en in de tweede race herstelde hij zich na de start goed en reed vervolgens constante rondetijden. Het is erg jammer dat de Moriwaki Cup stopt. We hebben hier echt twee hele mooie en leerzame jaren gehad. Maar QRacing56 gaat door! Het plan was sowieso om verder te gaan in een andere klasse. We hebben de zekerheid om in de OW Cup uit te komen bij de SuperCup 600, maar we kijken ook naar andere opties. Wellicht komt er iets moois uit onze trip naar Brazilië halverwege november. We zijn dan gastrijder in het Playstation Yamaha Team van Moriwaki-kampioen Kawakami. Quentin rijdt dan een volledig programma op een Yamaha R3 op het circuit van Goiania. Dus wie weet… Ik wil tot slot alle sponsoren, vrienden en familie bedanken voor hun steun dit seizoen. Cliché maar waar: “Wij konden dit niet bereiken zonder jullie hulp en enthousiasme!”