Verslag 14e en 15e race Oschersleben (DE)

Assen, 20 september 2016

Quentin weer op het podium tijdens lastig weekend in Duitsland

QRacing56 heeft in het weekend van 17 en 18 september waardevolle punten gepakt bij de Moriwaki Cup-races op het Duitse Oschersleben. Quentin Koers werd op een nat parcours derde in de eerste wedstrijd, ondanks problemen met een beslagen vizier. In de tweede, droge manche pakte hij de vijfde plaats. In het kampioenschap is de Assenaar, die in augustus zijn eerste overwinning pakte op Brands Hatch, opgeklommen naar de vijfde plek.

TRAININGEN + KWALIFICATIE
Met een eerste plaats en twee derde plekken op Brands Hatch was QRacing56 vol vertrouwen afgereisd naar Oschersleben. Het zeer bochtige circuit past op papier niet optimaal bij de vloeiende rijstijl van Quentin, maar daar was weinig van te merken. Op een vochtige baan klokte hij in de trainingen op zaterdag de vierde tijd. In de eerste kwalificatie later op de dag was Quentin zesde. Doordat het voor het begin van de tweede kwalificatie flink was gaan regenen, zat het verbeteren van tijden er niet meer in en was een plek op de tweede startrij een feit.

RACE 1
In de eerste race over tien ronden op zaterdagmiddag was het nog steeds nat. Quentin kende een fantastische start en pakte vanaf zijn zesde vertrekplek bijna de koppositie. Hij sloot achter Ruben Doorakkers aan als tweede, maar wist in de eerste ronde de leiding over te nemen. Doorakkers haalde Quentin twee ronden later weer in, maar ging vervolgens onderuit. Als koploper had Quentin op dat moment een dikke seconde voorsprong op zijn naaste achtervolgers, kampioenschapsleider Meikon Kawakami uit Brazilië en de Fin Peetu Paavilainen. Het duo wist het gat naar Quentin te dichten. In de kopgroep kreeg de QRacing56-rijder last van een beslagen vizier. Hij nam hierdoor een keer een te wijde lijn, wat bijna leidde tot een highsider op de curbstones. Zijn twee concurrenten konden zo ontsnappen. Doordat het harder begon te regenen en de motor meer begon te glijden, gingen ook Jeffrey Buis en gastrijder Loran Faber langszij. Maar Kawakami crashte in de voorlaatste ronde, waarmee het podium weer in zicht kwam voor Quentin. Hij haalde Faber in de laatste bocht in en pakte met 0.001 verschil de derde plaats, achter winnaar Paavilainen en Buis – zijn vierde podiumfinish op rij.

RACE 2
De tweede wedstrijd (elf ronden) werd zondagochtend op een droge baan afgewerkt. Quentin kwam redelijk goed weg bij de start en lag in de eerste ronde zesde. In de tweede omloop schoof hij nog een plek op. Helaas waren de vier koplopers – Paavilainen, Kawakami, Buis en Faber – te ver weg en moest Quentin zien af te rekenen met flink wat mannen achter zich. In de spannende strijd hield Quentin het hoofd koel. Hij reed lang aan kop in de groep en zette in de laatste ronden nog eens aan. Quentin sloeg een beslissend gat wat hem de vijfde plek opleverde. Faber pakte de winst, maar kreeg als gastrijder geen punten voor het kampioenschap. Quentin en de rest schoven daardoor qua punten een plek op.

KAMPIOENSCHAP
Quentin staat in het kampioenschap nu vijfde met 155 punten. Kawakami leidt dankzij 289 punten, voor Paavilainen (264), Buis (251) en Fröde (187). De volgende twee races op het TT Circuit Assen, in het weekend van 1 en 2 oktober, vormen de afsluiting van het seizoen.

QUENTIN KOERS
“Ik ben tevreden met dit weekend. Ik heb opnieuw een podiumplaats behaald, ondanks problemen met het vizier. De finish was spannend, Loran en ik kwamen naast elkaar over de eindstreep. In de tweede race had ik geen goed gevoel met de motor. Na de natte tijdtrainingen en de eerste wedstrijd was het flink wennen aan de droge omstandigheden. Toch kon ik P5 binnenslepen na een strijd met veel goede rijders. Ik kijk nu uit naar de laatste races in Assen, mijn thuisbaan. Mijn doel is het podium en als het lukt de winst.”