Assen, 29 april 2019

Quentin blijft overeind onder lastige omstandigheden

QRacing56 heeft zich zaterdag 27 april gehandhaafd in de top-tien van het NK SuperCup 600-klassement. Onder lastige omstandigheden gedurende het raceweekend, met afwisselend regen en droge periodes, wist coureur Quentin Koers op het TT Circuit Assen een elfde plaats te behalen. Hij scoorde daarmee 500 belangrijke punten. In de tweede race van het seizoen reed Quentin zelfs even op de vijfde plek, maar de Assenaar had net niet genoeg vertrouwen om die positie vast te houden.

KILOMETERS MAKEN TIJDENS TRAININGEN
Daags voor de race maakte Qracing56 optimaal gebruik van de CRT-traininsdag. Quentin deed vrijdag mee aan alle vijf oefensessies op het TT Circuit Assen en compenseerde daarmee enigszins het moeten missen van de voorjaarstrainingen. Daarbij deed hij ervaring op onder heel verschillende omstandigheden. De eerste training werd verreden op een natte baan, de tweede en derde op een opdrogende omloop en de piste was bij de slotsessie helemaal droog. Samen met monteur Hans Menger besloot Quentin om de clip-ons van zijn Yamaha R6 wat hoger te zetten om zo beter door de bochten te kunnen gaan. Dit pakte goed uit. Ook werd er gewerkt aan de vering, leerde het team meer over de nieuwe Bridgestone-banden voor dit seizoen en kreeg Quentin rijtips van zijn coach Tristan Lentink.

ELFDE STARTPLAATS
De slechte weersvoorspellingen voor zaterdag kwamen helaas uit. De eerste kwalificatie werd afgewerkt in de regen. Daarin was het voor Quentin vooral van belang om een goed ritme te vinden en vertrouwen te tanken. Quentin reed uiteindelijk de dertiende tijd (2’08.673) in een veld van 23 coureurs. Voor de tweede sessie zag het er beter uit. Het was gestopt met regenen en de baan droogde weer op. Toch was het oppassen geblazen, want op verschillende punten waren er nog natte plekken. Quentin wist zijn tijd aanzienlijk te verbeteren en klom met 2’00.731 naar de elfde plek. Met een gat van ongeveer een halve seconde naar de achtste startplaats had er wellicht nog meer ingezeten, aangezien Quentin in zijn laatste en snelste ronde een momentje had in de Haarbocht.

BELANGRIJKE PUNTEN
Aan het einde van de middag stond de tweede race van het seizoen op het programma en opnieuw waren de weergoden een spelbreker. Het leken tien droge ronden te gaan worden en het team overwoog om de slicks in te zetten, maar kort voor de start begon het opnieuw te spetteren. Op regenbanden kende Quentin een goede start. Hij won bij het vertrek gelijk wat plekken, pakte vervolgens een paar man in de Strubben en bij de eerste doorkomst lag hij knap vijfde. Quentin kon enkele ronden deze plek vasthouden, maar toen het ophield met regenen miste hij het goede gevoel. Zo begon de voorkant van zijn Yamaha steeds meer te stuiteren bij het remmen. Daarnaast bleken enkele rivalen met intermediates een stuk rapper op een opdrogende baan. Met zijn continu wegglijdende motor wist Quentin knap overeind te blijven en een dertiende plaats te scoren. Omdat voor de officiële uitslag twee wildcardrijders niet meetelden, werd het een elfde positie, goed voor 500 belangrijke punten. Met 1300 punten staat Quentin, achtste plek in race 1, nu tiende in de tussenstand van het NK.

De derde wedstrijd is op zaterdag 18 mei, wederom op het TT Circuit Assen. In totaal zijn er elf races.

QUENTIN KOERS (#56): “Ik heb een redelijk goed gevoel overgehouden aan dit weekend. Met de nodige ervaren gastrijders was het een extra groot veld, maar ik heb toch weer de nodige punten kunnen scoren. De kwalificatie was lastig. Ik wist dat in de drogere tweede sessie de beste tijden gereden gingen worden, maar met de natte plekken was het ook de vraag hoeveel risico je wilde gaan nemen. In mijn snelste ronde ging het even mis bij het uitkomen van de Haarbocht. Ik hield de motor in bedwang en de elfde plek was niet slecht. Het was jammer dat het weer begon te regenen voor de race. Op het einde stond er ook veel wind. Op een opdrogende baan begon ik met mijn regenbanden steeds meer te glijden. Hierdoor was het handhaven van een top-tienklassering erg lastig. Voor mij was het met een 600-machine de eerste keer in deze omstandigheden, daarom ben ik ook best wel tevreden.”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56): “Quentin heeft het onder de lastige omstandigheden prima gedaan. We hebben zo goed mogelijk ingespeeld op de wisselende omstandigheden en het was jammer dat het in de race begon op te drogen; hierdoor waren de regenbanden in de laatste paar ronden op en ging de motor continu glijden. Dankzij zijn stuurmanskunsten bleef Quentin overeind en heeft hij waardevolle punten gescoord. Hierdoor staan we nog steeds in de top-tien van het klassement. De nummer zeven heeft net als Quentin 1300 punten. Hopelijk is het de volgende keer steeds droog, dan kunnen we meer werken aan de motor en het potentieel beter benutten.”

Foto’s: WEGRACE INFO