Assen, 6 juni 2017

Zesde plaats en PR voor Quentin Koers in derde ronde NK SuperCup 600

QRacing56 was afgelopen weekend in Assen bij de derde ronde van het NK SuperCup 600 constant in de top-tien te vinden. Coureur Quentin Koers scherpte in de kwalificatiesessies zijn persoonlijk record op het TT Circuit behoorlijk aan en veroverde de achtste startplaats in een veld van dertig rijders. In de race op zaterdag 3 juni knokte de Assenaar in een groep voor de zevende plaats, een strijd die hij in de laatste ronde in zijn voordeel wist te beslissen. Doordat de zesde man werd bestraft voor een valse start, schoof Quentin door naar P6.

PROGRESSIE OP CRT-DAG
Tijdens de CRT-dag in Assen op vrijdag 2 juni tekende een mooi weekend zich al af. Quentin, die na twee jaar in de Moriwaki Cup zich steeds meer vertrouwd begint te voelen op zijn Yamaha R6, vond voor het eerst tijden onder de 1 minuut en 48 seconden. Hij kwam uit bij 1.47.3. Daarmee zat Quentin zeven tienden van een seconde onder zijn persoonlijk record op het TT Circuit, neergezet bij de vorige ronde van het NK SuperCup 600. De prima weersomstandigheden en waardevolle rijtips van zijn ervaren coach-monteur Tristan Lentink waren daarbij een belangrijke factor.

PERSOONIJK RECORD

Een test met een andere bandenleverancier was een andere factor die ervoor zorgde dat de mooie progressie een dag later een vervolg kreeg. In de kwalificaties voor de derde race van het seizoen, zaterdagochtend, wist Quentin opnieuw op de baan vele tienden van seconden te winnen. In de eerste kwalificatiesessie kwam hij uit op 1.46.712. Tijdens de tweede kwalificatie ging er nog eens zeven tienden vanaf: 1.46.013. Ten opzichte van zijn PR voorafgaand aan het weekend betekende dit een verbetering van maar liefst twee volle seconden. Deze uitstekende prestatie leverde Quentin de achtste startpositie op.

SNELLE RIJDERS VERSLAGEN
De opgaande lijn gaf Quentin en het team veel vertrouwen voor de race op zaterdagmiddag. Bij de start verloor Quentin helaas een plek, maar doordat een tegenstander in de kopgroep in de openingsronde een fout maakte in de GT-Bocht, lag hij bij de eerste doorkomst nog steeds achtste. Aan kop wisten vier coureurs al gauw een gat te slaan. Quentin kwam op de zevende plek te liggen in een groep van vijf man. Daarbij ook de rijder die in de eerste ronde een steek had laten vallen. Rondenlang werd er stevig geknokt, waarbij Quentin wederom zeer goede rondetijden klokte, met 1.46.052 als beste tijd. In het gevecht trok Quentin in de negende en laatste ronde aan het langste eind – al een paar jaar een handelsmerk van de QRacing56rijder. Hij finishte zo op de zevende plek. Doordat de zesde man een valse start had gemaakt en werd teruggezet in de uitslag, schoof Quentin door naar P6. Een mooie verbetering ten opzichte van de vorige race, toen met de elfde plek de eerste punten werden binnengesleept.

De vierde en vijfde ronde van het NK SuperCup 600 worden zaterdag 10 en zondag 11 juni verreden op Oschersleben in Duitsland.

QUENTIN KOERS:
“Het vertrouwen neemt steeds meer toe en dat is te zien in de resultaten. Op de CRTdag heb ik veel gehad aan de tips van Tristan. Met name bij het remmen voor de Haarbocht heb ik tijdwinst geboekt. Ook de banden hebben wellicht een rol gespeeld in de kwalificatie, waarin ik mijn PR uiteindelijk met twee seconden heb aangescherpt. In de race heb ik ook veel geleerd. Zeker van het gevecht met Manuël Wienen, die bij de eerste race dit seizoen op het podium was geëindigd, dat ik wist te winnen. Ik ga dus met een goed gevoel naar Oschersleben. Dat circuit ken ik nog van mijn Moriwaki Cup-jaren. Vorig jaar kwam ik er op het podium maar met de Yamaha is het natuurlijk allemaal heel anders.”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56):
|”Stap voor stap gaat het steeds beter. Door meerdere factoren hebben we afgelopen weekend veel progressie geboekt. Het is een optelsom van onder andere prima weersomstandigheden, de bandenkeuze die goed uitpakt en Quentin die zelf steeds meer uit de R6 weet te halen. Deze lijn willen we verder doortrekken de komende tijd. We hebben het gevoel dat er nog meer in zit. Kijkend naar Quentin zijn sectortijden in Assen dan is momenteel een theoretische snelste rondetijd van 1.45.7 mogelijk. We gaan komend weekend naar Oschersleben. Na drie wedstrijden in Assen is dat weer een heel ander verhaal. Veel andere coureurs hebben er vorig jaar gereden in deze klasse, voor Quentin is het met deze motor allemaal nieuw. Het doel blijft om een vaste waarde te zijn in de subtop en top-tienscores te behalen, dus we gaan hier uiteraard weer alles voor geven!”

Foto’s: WEGRACE INFO