Assen, 29 juli 2019

Tegenslag in Frankrijk na sterk begin van Quentin

Quentin Koers heeft tijdens de vijfde en zesde race van het NK SuperCup 600, op zaterdag 27 juli in het Franse Dijon, helaas niet de top-tien weten te halen. De coureur van QRacing56 was met een zevende plek uitstekend op dreef in de kwalificatie. Door de nodige pech, zoals wederom dwarszittende weergoden, kwam hij in beide races niet verder dan een zeventiende en achttiende plek. Een teleurstelling voor Quentin, die goed is hersteld van een gebroken middenvoetsbeentje en twee jaar geleden in Dijon een podiumplaats bemachtigde.

RITME VINDEN
Quentin had de voetblessure in juni opgelopen bij de vierde race van de Cup op het TT Circuit Assen. Knokkend voor de zesde plaats kwam hij ten val toen het ineens hard begon te regenen. De Assenaar moest hierdoor een aantal weken rust inbouwen. Het was voor Quentin dan ook even wennen toen hij op de ochtend van vrijdag 26 juli het circuit van Dijon et Prenois opstuurde voor de vrije training. Zoekend naar een goed ritme klokte Quentin met zijn Yamaha R6 1’29.651 als beste tijd, goed voor de elfde plaats.

 

FLINKE STAP IN KWALIFICATIE
Vrijdagmiddag stond de kwalificatie op het programma. Deze kende twee sessies. Quentin liet in de eerste een mooie progressie zien. Hij verbeterde op het 3.8 kilometer lange circuit zijn tijd naar 1’25.931, waarmee hij zichzelf terugvond op P8 in de uitslag. In de tweede sessie knabbelde hij er nog eens zes tienden vanaf. Zijn 1’25.367 bleek goed voor de zesde plek. Op de gecombineerde lijst van beide kwalificaties kwam de QRacing56-rijder uit op de zevende positie.

UITWIJKACTIE KOST RACE 1
De twee races op zaterdag leverden een heel ander weerbeeld op. Was het vrijdag nog droog, zaterdag konden de coureurs zich opmaken voor natte wedstrijden. De eerste race begon onder halfnatte omstandigheden. Quentin kwam bij de start niet goed weg van zijn zevende plek en viel terug naar de elfde plaats, achter Anne van Gaalen. Rook van haar motor leek te wijzen op een olielek. Quentin wilde een crash voorkomen en ging in de tweede ronde van de ideale lijn. Hierdoor kwam hij naast de baan terecht, waar hij zijn motor overeind hield. De Franse grindbak bleek echter vrij diep, waardoor het lang duurde voordat Quentin weer op de baan was. Zijn achterstand was inmiddels te groot om nog iets uit te kunnen richten. Uiteindelijk zat er in de elf ronden tellende race, die eindigde op een natte baan, niet meer in dan P18.

WEER REGEN IN RACE 2
Aanvankelijk leek de regen in de tweede race pas op het einde te komen, maar kort voor de start gingen de hemelsluizen al open. QRacing56 wilde in de box nog snel de banden en vering aanpassen. Helaas bleek er te weinig tijd om deze klus goed te kunnen klaren. Quentin moest vanuit de pits de race aanvangen en keek gelijk tegen een achterstand van ruim veertig seconden aan. Hij heeft uiteindelijk wel de wedstrijd volbracht en finishte na twaalf ronden als zeventiende.

In het kampioenschap staat Quentin nu zestiende met 2308 punten. De zevende en achtste wedstrijd worden zaterdag 17 augustus verreden op het circuit van Oschersleben in Duitsland. Daarna volgen nog drie races op het TT Circuit Assen.

QUENTIN KOERS (#56): “Na mijn podiumplek in 2017 en de technische problemen in Dijon vorig jaar wilde ik graag revanche nemen. Ik voelde mijzelf goed. Ik had geen last meer van mijn voetblessure. Wel merkte ik dat ik wat sneller moe was. De kwalificaties verliepen goed, de races helaas minder. In de eerste wedstrijd schrok ik van de rook van de motor voor mij. Ik wilde niet uitglijden over een oliespoor en ging van mijn lijn. Maar krijg je in Assen in de grindbak de nodige hulp van de marshalls, in Frankrijk gaat dat iets anders. Op eigen kracht moest ik de motor eruit zien te krijgen. Dit kostte veel tijd. In de tweede race ging het niet goed bij het wisselen van de banden en moest ik helemaal achteraan beginnen. Maar ik wilde niet opgeven en heb waardevolle kilometers kunnen maken op de natte baan.”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56): “Wanneer is het nu eens helemaal droog tijdens een raceweekend? Natuurlijk zijn de omstandigheden voor iedereen gelijk, maar telkens hebben wij veel pech. Op een droge baan ging het prima met Quentin. In de eerste race was het balen van de uitwijkactie. Maar goed, zoiets gebeurt in een fractie van een seconde. Voorafgaand aan de tweede race hebben wij steken laten vallen met het wisselen van de banden. Het was dan ook zeer hectisch met de regen vlak voor de start. Ik ben blij dat Quentin beide races heeft uitgereden. Na zijn blessure heeft hij een tijd niet kunnen rijden. Daarnaast is meters maken in de regen altijd goed voor het zelfvertrouwen.”

Foto’s: WEGRACE INFO