Assen, 1 augustus 2017

QRacing56 meldt zich aan kop en finisht op het podium in Dijon

QRacing56 heeft een sterk optreden op het circuit van Dijon in Frankrijk bekroond met haar eerste podiumfinish in het NK SuperCup 600. Quentin Koers ging op vrijdag 28 juli in Race 1 even aan de leiding en finishte als derde. Later op de dag deed de Assenaar in Race 2 opnieuw goed mee met zijn Yamaha. Een podiumplek zat er net niet in, maar de vierde plaats was net zo fraai.

MOTOR WEER NAAR WENS
Kort voor de zevende ronde van het NK SuperCup 600 was QRacing56 op maandag 24 juli van de partij bij een CRT-dag op het TT Circuit Assen. Niet alleen gaf dit Quentin, nieuw in de klasse, de gelegenheid om extra kilometers te maken; er kon ook worden gewerkt aan de motor die zich in de laatste races nerveus had gedragen. De weersomstandigheden zaten niet mee. Vrijwel de gehele dag was het nat. Op het einde van de middag begon het toch nog wat op te klaren, waardoor het team de motor onder handen kon gaan nemen. Door onder andere de voorveer aan te passen, wisten Quentin en zijn mannen het stuiteren van de Yamaha te verhelpen.

THUIS VOELEN
Naast de minder nerveuze motor gaf ook het circuit van Dijon vertrouwen. De lay-out van de snelle, vloeiende baan heeft raakvlakken met onder meer Donington Park, waar Quentin de afgelopen jaren in de Moriwaki Cup zeer succesvol was. De laatste bocht doet bovendien denken aan die van Portimao, eveneens een baan die zeer geliefd is bij de coureur. Omdat Quentin nog niet eerder had gereden op Dijon, was het in de vrije trainingen op donderdagochtend even wennen. Zo waren de hoogteverschillen groter dan uit videobeelden naar voren was gekomen. Maar al gauw voelde Quentin zich thuis en zijn rondetijden werden alsmaar scherper. TOP-VIJF IN KWALIFICATIE In de eerste kwalificatiesessie op donderdagmiddag ging het dan ook erg goed. Quentin deed uitstekend mee in de top-vijf en klokte de vierde tijd. Kort daarop, tijdens de tweede sessie, gingen de hemelsluizen open en zat er helaas geen tijdverbetering meer in. Even daarvoor had een concurrent zich nog opgewerkt naar de tweede plek, waardoor Quentin naar P5 zakte. Maar de verschillen waren klein: met de top-zes binnen een seconde maakte QRacing56 zich op voor twee spannende wedstrijden op vrijdag.

DERDE NA SPANNEND DUEL
Het starten met de Yamaha heeft Quentin goed in de vingers gekregen, zo bleek ook in de eerste race in Dijon. Hij verschalkte bij de start gelijk twee rivalen en schoof in de eerste bocht naar de derde plek. Vlak achter het strijdende duo voor de koppositie wachtte Quentin zijn kans af. Die kwam aan het einde van de tweede ronde. Quentin haalde beide rijders in en nam de koppositie over. In de volgende omloop werd hij teruggepakt en er ontstond een spannend duel met pole-man Kevin van Leuven voor de tweede plek. Hierdoor kon koploper Glenn van Straalen er tussenuit knijpen. Het was stuivertje wisselen tussen Quentin en Van Leuven. Aan hun mooie strijd kwam na acht ronden een einde door een rode vlag wegens twee valpartijen kort na elkaar op dezelfde plek van de baan. De race werd daarna niet meer hervat. Omdat Quentin bij de laatste doorkomst derde lag, ging het brons naar hem.

RACE 2: NET GEEN PODIUM
In Race 2 kende Quentin een iets minder goede start, waardoor hij twee plaatsen moest inleveren. Binnen een paar ronden had hij ze weer terug. Door een crash van een voorligger schoof Quentin door naar P4. Hij probeerde het gat naar de derde man te verkleinen en was op dat moment de snelste man op de baan. Het verschil werd teruggebracht naar een seconde, tot een bijna-highsider de achterstand weer groter maakte. Quentin besloot om geen al te grote risico’s meer te nemen. Hij wist zijn voorsprong op de achtervolgers te controleren en finishte op een fraaie vierde plek.

De achtste ronde van het NK SuperCup 600 is op 24 en 25 augustus op het circuit van Oschersleben in Duitsland.

QUENTIN KOERS:
“Het was een geweldig weekend! Dit succes hadden we nog niet verwacht in mijn eerste seizoen. Dat de motor veel beter aanvoelt en ik van dit soort circuits houd, speelt natuurlijk een rol. Maar dan nog moet alles nog wel jouw kant op vallen. De voorgaande raceweekenden had ik wat pech, nu ging alles goed. Het was een lekker gevoel om weer op kop te rijden – het voelde als vanouds. Ik heb ook genoten van de gevechten. Dit geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Ik ben benieuwd hoe het op Oschersleben gaat, dat niet tot mijn favoriete banen behoort.”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56):
“Twee weken geleden viel het kwartje in Assen niet onze kant op, nu wel. In sport moet je ook wat geluk hebben. In de vorige wedstrijden was er een duidelijke progressie en werden we daarvoor niet beloond. Ditmaal is het harde werken wel uitbetaald. In deze fase in de ontwikkeling van het team en Quentin in het NK SuperCup 600 is een derde en vierde plek boven verwachting goed en het succes hebben we zeker gevierd. We zijn ook realistisch en beseffen dat we op de komende circuits mogelijk minder goed zullen scoren. Maar dit geeft natuurlijk een flinke boost bij iedereen, dus ik kijk met veel vertrouwen vooruit!”

Foto’s: WEGRACE INFO