Verslag 8e en 9e race Brands Hatch (GB)

Assen, 24 juli 2015

Quentin toont veerkracht tijdens raceweekend op Brands Hatch

Quentin kijkt met gemengde gevoelens terug op het vijfde raceweekend van de Moriwaki Cup. Op het prachtige Brands Hatch ging de QRacing56-rijder, vertrokken vanaf de tweede startplek, in Race 1 onderuit. Hij liep daarbij een pijnlijke rug en nek op. Quentin herstelde zich knap in Race 2. Daarin eindigde hij als vierde. De wedstrijden vonden plaats in het bijprogramma van de Britse Superbikes.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIE
Ondanks dat Brands Hatch nog onbekend terrein was voor Quentin, vond hij al snel zijn draai in de vrije trainingen op vrijdag. Daarin werd hij tweede. Later op de dag was er een vierde plaats in de eerste kwalificatie. Na een paar gouden tips van coach Joey Litjens over sommige bochten klom Quentin zaterdagochtend in de tweede kwalificatie naar P2. Met 1’41.618 was hij 0.380 langzamer dan pole-positionhouder Victor Steeman.

RACE 1
Na de uitstekend verlopen kwalificatieritten was een podiumplaats in de races de inzet voor QRacing56. Daarbij besefte het team zich dat het geen eenvoudige opgave ging worden aangezien de tijden in de kwalificatie dichtbij elkaar lagen. Quentin begon sterk en maakte in de openingsfase van Race 1 deel uit van een kopgroep van acht rijders die constant stuivertje wisselden.

Maar in de zevende van twaalf ronden ging het helaas fout. Door een wijde lijn kwam Quentins motor in de eerste bocht vast te zitten in het zand naast de curbstones. Quentin ging onderuit en klapte op zijn nek en rug tegen de grond. Daarmee was zijn race ten einde. Leon Orgis schreef de wedstrijd op zijn naam.

RACE 2
Zondagochtend werd Quentin in het medisch centrum van Brands Hatch behandeld aan zijn nek en rug. Na een massage moest hij zich haasten om deel te nemen aan de warm-up. Daarin werd Quentin bijna weer van zijn motor geworpen, ditmaal in de tweede bocht, maar hij wist zijn Moriwaki knap op te vangen. Wel kregen Quentins ribben een stevige klap van de benzinetank.

Ondanks de pijn besloot Quentin (‘never give up’) deel te nemen aan Race 2. Doordat Leon Orgis onderuit ging in de opwarmronde liep de start enige vertraging op en werd de race ingekort naar elf ronden. Eenmaal losgelaten voelde Quentin zich in de eerste ronde nog niet op zijn gemak. Hierdoor konden de koplopers een voorsprong opbouwen. Gaandeweg kwam Quentin, afgezakt naar de zevende plaats, beter in zijn ritme. Hij zette de achtervolging in en noteerde daarbij de snelste raceronde (1’41.901).

Met nog drie ronden te gaan, had Quentin de aansluiting met de zes rijders vooraan te pakken. Maar drie rijders gingen op dat moment onderuit, wat zorgde voor een rode vlag. Quentin schoof door de malaise op naar de vierde plek. Doordat er geen herstart kwam, betekende dit ook zijn eindklassering. Quentin kreeg na afloop wel de punten voor de derde plaats omdat tweede man in de uitslag, de Amerikaan Brandon Paasch, een wildcardrijder betrof die buiten mededinging meereed. De race werd gewonnen door Steeman.

KAMPIOENSCHAP
In de strijd voor de titel staat Quentin na negen wedstrijden op de vijfde plaats met 97 punten. Kevin Orgis gaat met 158 aan de leiding, voor Steeman (129), Meikon Kawakami (122) en Peetu Paavilainen (119).

QUENTIN KOERS
“Balen dat ik in de eerste race onderuit ging! Dit heeft mij dure punten voor het kampioenschap gekost. Mijn motor gleed de gehele race steeds wat weg. Doordat er in de eerste bocht een oliespoor had gelegen, nam ik daar bewust een wijde lijn. Dat ging in de zevende ronde verkeerd. Doordat je meteen wegzakt in het zand naast de baan, kwam ik ten val. In het medisch centrum hebben ze de volgende dag mijn rug en nek gemasseerd. Ik lag er naast James Ellison, toch wel bijzonder. Ik begon te voorzichtig aan Race 2, waarin de gripproblemen van Race 1 waren opgelost. Maar ik kwam weer in een goed ritme en wist bij de koplopers te komen. Jammer dat de race voortijdig werd afgevlagd anders was een podiumplaats misschien nog mogelijk.”

MIKE MULLER (QRACING56)
“Quentin heeft dit weekend laten zien dat hij uit het juiste racehout is gesneden. Brands Hatch zou op papier goed bij hem passen en dit bleek ook zo te zijn. Hij was snel in de vrije training en de kwalificaties en heeft de snelste ronde gereden in Race 2. Quentin had pech in Race 1. Knap dat hij ondanks de pijn meedeed aan Race 2 en die ook heeft uitgereden. Hij heeft er echt voor geknokt. In het kampioenschap zijn er zeker nog mogelijkheden voor een top-drieklassering, want de verschillen met de rijders om Quentin heen zijn niet zo heel groot.

De volgende twee wedstrijden van de Moriwaki Cup worden op 29 en 30 augustus verreden op Hockenheim in Duitsland.