Verslag 8e en 9e race Portimão (P)

Assen, 15 juni 2016

QRacing56 terug op het podium in Portimão

Quentin Koers heeft op zondag 12 juni een fraaie derde plaats bemachtigd in Race 1 van de vijfde Moriwaki Cup-ronde op Portimão, Portugal.
Het betekende de eerste podiumfinish van de
QRacing56-rijder dit seizoen, dat tot de Portugese ronde werd gekenmerkt door technische pech en blessures.
Later op de dag werd Quentin zesde in Race 2, waarmee hij opnieuw goede zaken deed voor het kampioenschap.

TRAININGEN + KWALIFICATIE
Omdat Quentin nog niet eerder op Portimão had gereden, stond de vrije training op vrijdag in het teken van het leren kennen van de uitdagende baan. Helaas waren er wederom schakelproblemen en kwam Quentin niet verder dan P9. Quentin kampte bij de vorige races op het TT Circuit Assen en het Tsjechische Most ook met versnellingsbakproblemen. De organisatie van de Moriwaki Cup stelde daarom na de vrije training een andere machine ter beschikking aan QRacing56. Daarmee ging het een stuk beter in de kwalificatie op zaterdag. Quentin veroverde een uitstekende vierde startplek, nadat hij in de slotfase enige tijd tweede stond. Het verschil met de pole-position bedroeg slechts acht tienden van een seconde.
RACE 1
Quentin kwam zondag bij het startschot van Race 1 goed weg van zijn plek. Hij nestelde zich op de derde plek en wist even het veld aan te voeren. Uiteindelijk moest hij door tijdverlies bij het verdedigen van de derde plek de twee rijders vooraan, de Spaanse gastrijder Carlos Tatay (winnaar) en Peetu Paavilainen uit Finland, laten gaan. In de tweede groep was Quentin zijn naaste belagers, waaronder kampioenschapsleider Meikon Kawakami uit Brazilië, de baas tot aan de finishvlag. Daarmee ging het brons naar de coureur uit Assen.

RACE 2
Helaas was Quentins start in Race 2 minder goed. Hij viel terug naar de achtste plek. Quentin wist zich gaandeweg op te werken naar de zesde plaats. Dit nam echter de nodige tijd in beslag waardoor de vijf rijders vooraan een onoverbrugbaar gat hadden weten te slaan. Dat de achterband van Quentins motor regelmatig weggleed door de hoge temperatuur, hielp daarbij niet. Ook de tweede race werd gewonnen door Tatay, voor Jeffrey Buis uit Nederland en Kawakami.

KAMPIOENSCHAP
Quentin staat na negen verreden races op de vijftiende plaats met 49 punten. De lijst wordt aangevoerd door Kawakami (186 punten), voor Buis (152) en Paavilainen (146). De volgende twee wedstrijden zijn op zondag 10 juli op het Britse Snetterton.

QUENTIN KOERS
“Ik ben erg blij met de derde plaats. Na een paar moeilijke weekenden is dit loon na hard werken. De ontlading was dan ook groot bij mij en het team. Omdat het kampioenschap een lastig verhaal is geworden, wil ik mooie dagsuccessen behalen. Helaas kwam ik niet goed weg bij de start in de tweede race. In de Moriwaki Cup moet je er meteen goed bijzitten, anders kijk je snel tegen een gat naar de koplopers aan. Dit was mijn eerste keer op Portimão en ik vind het circuit geweldig. De hoogteverschillen zijn indrukwekkend! Na de training heb ik de baan verkend met mijn coach Tristan Lentink en hij heeft mij waardevolle tips gegeven. Mede hierdoor wist ik de vierde startplek te veroveren.”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56)
“We zijn heel tevreden met dit weekend. Na een lange tijd met blessures was Quentin weer helemaal fit en dit betaalde zich uit. Hij heeft op Portimão laten zien dat hij nog steeds meedoet voor de podiumplaatsen. De winnaar van beide races was een gastrijder; zijn punten tellen niet mee voor het kampioenschap. Kijkend naar de vaste Cup-rijders was Quentin dit weekend dus tweede en vijfde in de races en bij elkaar opgeteld derde over het gehele weekend. We hopen deze opgaande lijn door te trekken. Er komen nog races aan in Snetterton en Brands Hatch, waar Quentin vorig jaar goede scores behaalde. Dus het ziet er goed uit!”