Assen, 16 oktober 2017

Quentin zevende in eindstand na enerverend slotweekend

Op memorabele wijze heeft Quentin Koers op zaterdag 14 oktober in Assen de zevende plaats behaald in de eindstand van het NK SuperCup 600. De QRacing56-coureur dreigde niet aan de laatste twee races te kunnen meedoen wegens een defecte versnellingsbak, maar op het laatste moment werden de problemen toch nog opgelost. Quentin finishte op de achtste en veertiende plaats en verbeterde ook zijn persoonlijk record op het TT Circuit.

KAPOTTE VERSNELLINGSBAK
Het noodlot trof Quentin nota bene op vrijdag de dertiende. Tijdens de CRT-dag op het TT Circuit Assen lukte het Quentin al vrij vroeg in de training niet meer om met zijn Yamaha R6 op te schakelen vanaf de vierde versnelling. Het euvel kon ter plekke niet worden verholpen, waarmee een streep ging door de rest van de CRT-dag. Ook de laatste twee races van het NK SuperCup 600 op zaterdag waren in gevaar, want in de paddock bleek helaas niemand passend materiaal beschikbaar te hebben. Maar net toen QRacing56 zich ‘s avonds neer had gelegd bij een voortijdig einde van het seizoen, belde Jos Koelewijn van MyScooterShop.nl met het aanbod om zijn R6 te gebruiken. Op die machine had Moto3-coureur Bo Bendsneyder aan het begin van het jaar de nodige trainingsuren doorgebracht. Het team reisde gelijk af naar Noordwijkerhout om het motorblok op te halen, om het de volgende ochtend in Assen in Quentins R6 te plaatsen.

VERTROUWD GEVOEL IN KWALIFICATIE
Met dank aan Alex Ott, Jeremy Hofstra en Tristan Lentink was de Yamaha twee minuten voor de start van de kwalificatie klaar om de baan op te gaan. De geprepareerde motor verschilde vrijwel niet met Quentins vertrouwde fiets, alleen de vertanding was iets anders, en al snel had de Assenaar een goed tempo te pakken. Quentin ging net voor het eindsignaal langs start-en-finish en in zijn allerlaatste ronde wist hij zich knap op te werken naar de twaalfde startplaats. Dit tot grote vreugde van zijn familie, vrienden, sponsors en andere genodigden. Zijn tijd lag slecht vier tienden boven zijn PR.

RACE 1: ACHTSTE PLAATS EN EEN PR
In de eerste manche van de dag kende Quentin een uitstekende start en na de openingsronde lag hij al op de zevende plaats. Quentin reed daarop even vijfde, maar hij moest een rivaal voor laten gaan en ging de strijd aan voor P6 met zeven andere rijders. Lange tijd voerde Quentin de groep aan, waarbij hij zijn PR aanscherpte tot 1.45.2, maar in de tweede helft van de elf ronden tellende race begon de motor wat te stuiteren. Quentin moest mede hierdoor twee concurrenten voorlaten, maar hij hield de rest achter zich. Met P8 was de zevende plaats in de eindrangschikking zo goed als zeker.

SCHERPTE ONTBREEKT IN RACE 2
Bij de start van de tweede race (eveneens elf ronden) – de laatste wedstrijd van het seizoen – kwam Quentin wederom goed weg. Helaas verremde hij zich aan het einde van de openingsronde bij zowel Ruskenhoek als de GT-bocht, waardoor hij een aantal anderen voorbij zag komen. Quentin wilde zijn fout snel goed maken, maar dit had een averechts effect. Door meerdere rijdersfoutjes wist de Assenaar niet in een ritme te komen en uiteindelijk zat er niet meer in dan de veertiende plaats. Dit was wel voldoende voor het zeker stellen van de zevende plaats in de eindstand. Bovendien werd hij uitgeroepen tot beste nieuwkomer van het jaar.

QUENTIN KOERS: “Dit was een heftig weekend! Vrijdag dacht ik door de versnellingsbakproblemen dat ik niet mee kon doen aan de laatste races, maar gelukkig belde Jos Koelewijn. Geweldig dat hij zijn motor aanbood. Heel erg bedankt, Jos! De eerste race verliep zeer goed, maar in de tweede wilde het gewoon niet. Ik reed te geforceerd. Maar die race heeft geen invloed op mijn goede gevoel bij het seizoen. Het was een mooi jaar waarin ik veel heb geleerd over het rijden met een voor mij nieuwe motor. Ik heb alles wel zo’n beetje meegemaakt dit seizoen, met als hoogtepunt de podiumfinish in Dijon. Ook met de zevende plaats in de eindstand en de titel ‘beste nieuwkomer’ ben ik erg blij. Volgend jaar ga ik voor een top-vijfklassering.”

MIKE MULLER (TEAMMANAGER QRACING56): “Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe dankbaar we Jos Koelewijn zijn. Dankzij hem konden we het seizoen op een goede manier afsluiten. Quentin heeft een prima eerste race gereden. De tweede verliep helaas niet zoals gewenst, maar soms kun je een ‘off race’ hebben. Alles bij elkaar zijn we dik tevreden over dit seizoen. Een top-tienklassering in de eindstand was het doel en dat hebben we ruimschoots behaald. Quentin en het team hebben daarbij veel progressie geboekt en vaak waren de resultaten boven verwachting goed. Dit geeft vertrouwen en energie voor volgend jaar!”

Foto’s: WEGRACE INFO